Vas zanima naša zgodba?

Z veseljem vam jo predstavimo

Prva stavba, kjer se danes nahaja naša turistična kmetija Lukš, je bila zgrajena že v daljnem letu 1700. Okoli te osrednje stavbe je kasneje  kmet z imenom Luka (Lucas) postavil svoj prvi hlev. Tako se je kmetija začela širiti še z drugimi gospodarskimi objekti. Poimenovanje naše kmetije z imenom Lukš pa tako izvira iz poimenovanja prvega kmeta z imenom Luka.

Kmetija se je skozi leta razvijala in rasla v rodovitno posest. Na naši kmetiji smo se že od nekdaj ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo. To sta bili dve primarni dejavnosti skozi zgodovino. Stari hlev, del katerega  stoji še danes nudi zatočišče živalim, ki nam vsakodnevno  prinaša sveže domače mleko ter jajca. Kmetijska polja pa nam prinašajo svežo domačo zelenjavo, katero vam lahko postrežemo tudi na vašem dogodku. Glede sezonskih domačih pridelkov, se lahko prijavite na naše e- novice, kjer vas bomo z veseljem obvestili, ko bodo na voljo sveži domači pridelki.

Za kmetijo Lukš skrbijo kar 3 generacije

Novejša zgodovina

Danes na Kmetiji Lukš v Ljubljani delujemo tri generacije. Babi Marija, oče Boris ter sinova Blaž in Miha s pomočjo širše domače družine skrbno negujejo posest. Novejšo zgodovino kmetije Lukš je začel pisati naš dedi Viktor, ki je kmetijo obnovil in postavil nove gospodarske objekte za lažje delo na sami kmetiji.

Piknik prostor se je od leta 2004 skozi čas dopolnjeval in nadgrajeval, kar se dogaja še danes. Nato je leta 2014 zasijala tudi ideja o izgradnji notranjega prostora sedanje »Hiše Lukš« za dogodke, kjer bi družinska praznovanja in dogodki lahko potekali tudi v hladnejših mesecih. Stara lesena garaža, nekoč namenjena hranjenju traktorske kosilnice, se je začela spreminjati v prostor za praznovanja.

S temi spremembami se je naša kmetija postopoma, a vztrajno, spreminjala v posest, kjer se sedaj odvijajo vaši nepozabni dogodki. Na kmetiji ohranjamo tradicijo, a hkrati sledimo sodobnim trendom, da ustvarimo popolno okolje za vse obiskovalce. Vse to nebi bilo mogoče brez predanosti in strasti širše družine, ki se trudi ohranjati lepo posestvo, polno narave, miru in domačnosti.

Zemljišče kmetije, ki se razteza na kar 17 hektarjih, vključuje raznolike površine – 9 hektarjev travnikov, 6 hektarjev gozda in 2 hektarja poljedelskih površin. Srce kmetije tudi sedaj bije v sožitju z naravo, saj so osrednje dejavnosti živinoreja, poljedelstvo ter po novem tudi turizem.

Želite biti obveščeni o dogodkih, prostih terminih, domačih sezonskih pridelkih,… ?